arbetsprocess

STEG Arkitekter jobbar brett med allt från tidiga skisser till projektering. Vi har erfarenhet av stora villaprojekt och mindre tillbyggnader. Ni kan välja att anlita oss för en del av processen eller att vi är med under hela projektets gång. För oss är samarbetet mellan kund, byggare och arkitekt det allra viktigaste. Vi prioriterar alltid en god kommunikation.

Att bygga ett hus är att genomgå en spännande resa, inte helt olik andra resor i livet. Vi arkitekter fungerar som vägledare genom de olika skedena i processen och ni som beställare är motorn med era drömmar och önskemål. Illustrationen ovan visar den modell vi gärna navigerar efter i projektflödet.

1. UPPSTARTSMÖTE

Ni visar oss tomten och beskriver i ord och bilder era förväntningar, drömmar och idéer. Vi skapar oss en grund att utgå ifrån inför idéskissen. Vi tar nödvändiga myndighetskontakter och undersöker gällande detaljplaner, områdesbestämmelser, strandskydd eller andra regler. Utifrån projektets omfattning gör vi en uppdragsbekräftelse som beskriver ett första skissförslag baserat på tidsåtgång och innehåll.

2. SKISSFÖRSLAG

Vi sammanställer ett första skissförslag efter analys av tomten. Med bilder, skissritningar och text beskriver vi husets idé, material, rumssamband och känsla, såväl exteriört som interiört beroende på projektets omfattning. I många fall även med möjlighet för er att se huset i 3D genom vårt visualiseringsprogram.

3. FÄRDIGT FÖRSLAG

Efter er feedback bearbetar vi skissen tills vi alla känner att förslaget är färdigt. Det kan bli både ett Förslag 2 (F2) och F3 innan allt landat rätt i ett Färdigt Förslag (FF). I vissa fall blir det endast några få ändringar från det första skissförslaget till att vi är redo att påbörja en formell bygglovshandling.

4. BYGGLOV

Vi tar fram bygglovsritningar enligt kommunens krav. I det här skedet behövs en nybyggnadskarta som vi beställer från kommunen. Bygglovsprocessen är inte spikrak och även efter inlämnat bygglov kommer ofta krav på kompletteringar från kommunen. Vi finns tillgängliga som bollplank i er dialog med kommunen eller kan sköta den dialogen åt er om så önskas.

5. STARTBESKED

När bygglovet beviljats ges ett startbesked och först nu kan bygget startas. Inte sällan föregås startbeskedet av ett tekniskt samrådsmöte med kommunens byggnadsinspektör och Kontrollansvarig för att säkerställa att arbetet med byggnationen kommer att ske på ett ansvarsfullt och välplanerat sätt där alla byggrelaterade regler och krav följs. Inför samrådsmöte kan kompletterande ritningar behöva tas fram såsom konstruktion och principlösningar för hur huset kommer att byggas.

6. PROJEKTERING

Vi sammanställer de ritningar som behövs till förfrågningsunderlag och bygghandling. I samråd med byggentreprenören bestämmer vi vilka ytterligare ritningar, fönsterspecifikationer, dörruppställningar samt byggnadsbeskrivningar som behövs inför bygget. I detta skede går vi successivt in mer i detalj, i ord, ritning och materialprover kommer vi nu närma oss ert färdiga hus.

7. BYGGSKEDE

Vi följer upp bygget med byggmöten på plats och servar med detaljritningar och ideér under byggets gång.

8. SLUTBESKED

Nu står huset klart. För att få flytta in i huset behövs ett beviljat slutbesked. Vi sammanställer relationsritningar till kommunen och gör en slutbesiktning där vi utvärderar hur vårt samarbete fungerat och hur resultatet blivit.

9. INFLYTTNING